Tandplak en tandsteen

Elke keer als je iets eet vormt zich op je tanden een onzichtbaar laagje plak. Daar wonen bacteriën in. Die eten langzaam je tanden op. Niet zo mooi dus. Zo krijg je gaatjes. Daarom moet je regelmatig poetsen. Zodat de bacteriën niet kunnen blijven zitten.

Als tandplak toch lang blijft zitten, wordt het hard. Dan heet het tandsteen. Dat is ook niet goed. Daarom haalt de tandarts het weg.

Bij de kindertandarts in Zoetermeer

Ga je met papa of mama naar de tandarts? Leuk! Wij doen er alles aan om jouw tandjes netjes schoon te houden. We behandelen alleen kinderen. Daar zijn we supergoed in.

Wij zien of jij je tanden goed poetst, en helpen je om het nog beter te doen. Zo blijven ze sterk tot je oud bent en stralen ze mooi.

Op controle

Als je op controle komt, kijkt de tandarts of je tanden en kiezen er mooi uitzien. En of je geen gaatjes hebt. Of plak. Als je goed hebt gepoetst, ben je zo klaar.

Soms doet de tandarts de controle bij je op school. Dan komt de tandartsbus. 2 keer per jaar. Of je wordt opgehaald. Dan mag je naar de tandarts toe!

Poetsles

Als je poetsles krijgt, leer je van de assistente hoe je je tanden moet poetsen. Als je in groep 4 zit, maken we je tanden even paars. Dat ziet er grappig uit. Dan kunnen we zien of er tandplak op je tanden zit. We weten dan ook of je goed genoeg poetst.

Door goed te poetsen zorg je dat je geen gaatjes krijgt. De assistente legt je uit hoe het moet. Weet je al hoe vaak per dag dat moet? En waar je moet beginnen? Goed opletten, dan leer je poetsen als de beste!

Fluoride

Fluoride zit in tandpasta. Het zorgt ervoor dat je tanden goed beschermd zijn tegen gaatjes. Het zit ook in tabletjes. Daar mag je niet te veel van eten! Vraag maar aan de tandarts.

Soms smeert de tandarts extra fluoride op je tanden. Daar helpt hij je tanden mee. Dan worden ze sterker en dan gaan de bacteriën weg. Je krijgt dan dus minder snel gaatjes.

Röntgenfoto’s

Je tandarts kan een foto maken, dwars door je mond! Met een moeilijk woord heet dat een röntgenfoto. Dat spreek je uit als runtgenfoto.

Zo kan de tandarts zien of je tand vanbinnen nog gezond is. Hij kan ook zien of je kiezen goed door gaan komen. En of je een beugel nodig hebt. Heel handig dus!

Tand trekken

Als je heel lang niet bij de tandarts komt en je gaatje blijft groeien, dan moet je tand eruit. Anders word je ziek. Het is dus erg belangrijk dat je 2 keer per jaar naar de tandarts gaat. Als je dan een gaatje hebt, vult hij hem gewoon. Dan mag je tand lekker blijven zitten.

Een beugel

Als je in de groei bent, groeien je tanden mee. Bij sommige kinderen groeien ze niet helemaal recht. Dan kan je misschien niet meer goed kauwen. Of woorden niet meer goed uitspreken. Of je kunt je tanden niet meer goed poetsen.

Om dat te voorkomen geeft een speciale tandarts sommige kinderen een beugel. Die blijft een tijdje in je mond. Dan groeit alles weer snel recht.

De leskist

Als je een spreekbeurt wilt doen over tandartsen, kunnen we je helpen. In de kist van Jeugdtandverzorging Zoetermeer zitten allerlei handige spullen die je spreekbeurt leuker maken. Een groot gebit bijvoorbeeld. En een grote tandenborstel. En spullen die de tandarts gebruikt. Die kun je aan je klas laten zien. Dan snappen ze het beter.

Je moet dan een borg betalen van € 25 -. Die krijg je terug als je de kist terugbrengt. Stuur even een berichtje met je naam, e-mailadres en de datum waarop je hem wilt ophalen. 

Spreekbeurt

Er zijn veel sites waar je meer informatie over de tandarts kan vinden voor je spreekbeurt. Deze hebben we hier voor je verzameld. Je kunt gewoon op de namen klikken:

De Leskist aanvragen