De behandelingen bij Jeugdtandverzorging Zoetermeer

Op controle

Als je op controle komt, kijkt de tandarts of je tanden en kiezen er mooi uitzien. En of je geen gaatjes hebt. Ook kijkt de tandarts hoe het poetsen gaat, misschien gaat het al heel goed en als je wat hulp nodig hebt, geeft de assistente wat tips. Als je goed hebt gepoetst, ben je zo klaar.

 

Soms doet de tandarts de controle bij je op school. Daar komt de tandartsbus 2 keer per jaar. Je kan met mama of papa komen of je wordt opgehaald. Dan mag je gezellig met een aantal kinderen uit de klas naar de tandarts toe!

Wat is tandplak en tandsteen?

Elke keer als je iets eet vormt zich op je tanden een onzichtbaar laagje plak. Daar wonen bacteriën in. Die veroorzaken gaatjes. Niet zo mooi dus.
Zo krijg je gaatjes en dat wil je natuurlijk niet. Daarom moet je regelmatig poetsen, wel 2x per dag. ’s Ochtends na het eten en ’s avonds voor het slapen gaan, dan maak je je tanden mooi schoon.

Als tandplak toch lang blijft zitten, wordt het hard. Dan heet het tandsteen. Dat kan je niet meer zelf wegpoetsen. Daarom haalt de tandarts het weg.

Poetsles

Als je poetsles krijgt, leer je van de assistente hoe je je tanden moet poetsen. Vanaf groep 3 maken we je tanden even paars. Dat ziet er grappig uit. Dan kunnen we zien of er tandplak op je tanden zit. Misschien gaat het poetsen al heel goed en soms zijn er plekjes waar het nog iets beter kan, dan helpt de assistente je en geeft je wat tips. 

 

Door goed te poetsen zorg je dat je geen gaatjes krijgt. De assistente legt je tijdens de poetsles uit hoe het moet. Weet je al hoe vaak per dag je moet poetsen? En waar je moet beginnen? Goed opletten, dan leer je poetsen als de beste!

Alles weten over je tanden poetsen?

Fluoride

Fluoride zit in tandpasta. Het zorgt ervoor dat je tanden goed beschermd zijn tegen gaatjes. 

Bij de controle smeert de tandarts extra fluoride op je tanden. Daar helpt zij je tanden mee. Dan worden ze sterker en krijg je dus minder snel gaatjes.

Röntgenfoto’s

Je tandarts kan een foto maken, dwars door je mond! Met een moeilijk woord heet dat een röntgenfoto. Dat spreek je uit als runtgenfoto.

Zo kan de tandarts zien of je tand vanbinnen nog gezond is. Hij kan ook zien of je kiezen goed door gaan komen. En of je een beugel nodig hebt. Heel handig dus!

Sealen

Zo rond je 6e krijg je nieuwe kiezen achter je melkkiezen. Die blijven zitten en gaan niet meer wisselen. Om te voorkomen dat er gaatjes komen in deze nieuwe kiezen en om het poetsen makkelijker te maken, worden er laklaagjes op gelegd. Heel simpel, net als nagellak voor je nagels maar dan kiezenlak voor je kiezen.

Gaatjes

Soms komt het weleens voor dat je een gaatje hebt, dan kom je een keer extra bij ons langs en gaan we het gaatje maken. We poetsen de kies eerst schoon, dan doen we een ringetje om de kies heen, lijmen we hem en vullen we de kies weer met kiezen klei. Dan ziet hij er weer helemaal mooi uit, net als je andere kiezen.

Rubberdam

Soms kiest de tandarts ervoor om een tentje om je kies te gebruiken. Dit kan zo zijn bij laklaagjes en bij gaatjes. Dan ziet de tandarts alleen de kies die gerepareerd moet worden of het laklaagje krijgt en heb jij niet zo’n last van alle gekke smaakjes.

Wenafspraken

Vind je het een beetje spannend? Dat is helemaal niet erg hoor. Je bent echt niet de enige! Ook daar hebben we een handige oplossing voor. Dan kom je eerst gewoon een keertje wennen met mama en papa. We laten dan eerst alles op je hand zien en oefenen daarna in je mond. Rustig op je eigen tempo. Vind je het nou heeeeeel spannend, dan kom je gewoon nog een keertje om te oefenen. Dat is helemaal niet erg.

Tand trekken

Als je heel lang niet bij de tandarts komt en je gaatje blijft groeien, dan moet je tand eruit. Anders word je ziek. Het is dus erg belangrijk dat je twee keer per jaar naar de tandarts gaat. Als je dan een gaatje hebt, vult de tandarts hem gewoon. Dan mag je tand lekker blijven zitten.

Een beugel

Als je in de groei bent, groeien je tanden mee. Bij sommige kinderen groeien ze niet helemaal recht. Dan kan je misschien niet meer goed kauwen. Of woorden niet meer goed uitspreken. Of je kunt je tanden niet meer goed poetsen.

Om dat te voorkomen, geeft een speciale tandarts sommige kinderen een beugel. Die blijft een tijdje in je mond. Dan groeit alles weer snel recht.

Poetsfilmpjes van Jeugdtandverzorging Zoetermeer

Icoon telefoon

De leukste tandartsen van Zoetermeer vind je bij Jeugdtandverzorging Zoetermeer. Maak een afspraak!

Meer weten?